Importanta sitemap-ului in optimizarea SEO

Ca si detalii tehnice si istorice sitemap-ul a aparut in 2005 cand Google si-a dat seama ca acesta poate fi de folos in localizarea anumitor pagini, dupa anul 2006 MSN (Bing) , Yahoo se alatura urmand ca sitemap-ul sa fie astazi aproape indispensabil in tool-uri de web si raport SEO. Este un fisier scris in Etensible Markup Language sau denumit pe scurt XML.

Ce este sitemap-ul si care este scopul lui ?

Pornind de la semnificatia cuvantului si traducandu-l ne dam seama imediata ce este si de ce este important.
“Harta site-ului” – asemenea unei harti care te ajuta sa te orientezi si sa ajungi acolo unde doresti atunci cand te simti pierdut. Cam la fel se intampla si in cazul binecunoscutului motor de cautare Google.

Exista 2 tipuri de sitemap-uri: XML sitemap si HTML sitemap.
Primul tip (XML sitemap) spune “robotilor de la Google“ care vin si scaneaza tot continutul site-ului, cand este adaugat un articol nou si care este frecventa de update a continutului. Folosirea lui va avea ca rezultat indexarea mult mai rapida a paginilor si cresterea organica.

Sitemap-ul HTML este un schelet mult mai grafic, dinamic si vizibil, acesta ii ajuta pe vizitorii reali sa navigheze cat mai in siguranta si sa ajunga cat mai rapid la un produs sau o informatie. De asemenea si acest tip de sitemap este folosit pentru a creste organic si pentru a-i amintii motorului de cautare Google ca site-ul trebuie analizat, penalizat sau urcat in pozitii.

Ca si sfat, recomandam sa actualizati sitemap-ul de fiecare data cand este adaugata o pagina noua pe site si cat mai simplu, pentru a oferi o navigare utila spre exemplu cuvantul cheie in interiorul textului ancora.

( Acasă ….. Categoria 1 ………… Produsul 1 ………… Produsul 2

….. Categoria 2………… Produsul 1………… Produsul 2 )

Matt Cutts, seful departamentului web spam de la Google explica despre cum functionaza acest motoras numit sitemap legandu-se de umatorul exemplu. Daca avem pagina 1, 2 si 3, primele 2 le gasim in mod natural urmand link-urile ce ne duc spre 1 si 2. Daca vom crea un site map avand pagina 3 exista o mare posibilitate ca pagina sa fie indexata desi nu o putem vedea deoarece vrem sa o tinem ascunsa de oamenii reali.

In concluzie, desi nu este garantat, un sitemap va poate rezolva problemele ce tin de indexarea paginilor web!

Apelati cu incredere la serviciile oferite de firma de web design Bucuresti Prosper Design pentru a avea un website realizat dupa ultimele tehnologii si optimizat conform ultimelor update-uri de algoritmi Google.