IMAP sau POP3? Care este diferenta dintre IMAP si POP3?

In acest articol va vom explica ce sunt si care este diferenta cu avantajele si dezavantajele dintre protocoalele de comunicare prin email IMAP si POP3. Scriem acest articol ca sa evitati complicatiile si sa stiti ce protocol sa alegeti cand o sa aveti nevoie sa va configurati aplicatia de email de pe dispozitivul avut fie ca e telefon, tableta, laptop sau calculator. Am intalnit multe cazuri de-a lungul anilor cand unii dintre clientii nostrii datorita protocolului de email ales gresit au pierdut din emailuri.
Vom incepe sa va explicam de unde provin aceste doua denumiri si cate versiuni sunt.

Ce sunt protocoalele IMAP si POP3?

IMAP si POP3 sunt doua acronime provenite din limba engleza si anume Internet Message Access Protocol ( mai este denumit si Interactive Mail Access Protocol) si Post Office Protocol.
Acestea sunt cele mai raspandite protocoale prin intermediul caruia utilizatorii pot accesa emailul (fie ca sunt servicii gratuite de email gen gmail, yahoo mail, hotmail etc. sau platite gazduite pe servere care au asociate nume de domenii cum ar fi in cazul nostru office@prosperdesign.ro) dupa mai multe dispozitive folosind aplicatii speciale cum ar fi Microsoft Outlook, Outlook Express, Apple Mail, Android Mail, Thunderbird, eM Client, Mailbird Pro, Inky, Hiri, Spike, Slack etc.

Prima versiune a protocolului POP a aparut in anul 1984, apoi versiunea 2 aparut la un an mai tarziu in 1985. Dupa ani de revizuiri in 1996 a aparut ultima versiune si anume POP3, care il folosim si in prezent.
Protocolul IMAP are 4 versiuni, prima versiune aparand in 1986 ca o alternativa la POP. Versiunea 2 a aparut in 1988, apoi la trei ani in 1991 apare versiunea 3 si in 1994 apare ultima versiune si anume IMAP4, care il folosim si in prezent.

Care este diferenta dintre IMAP si POP3?

IMAP este un protocol de comunicare prin email care permite utilizatorului sa acceseze si sa gestioneze mesajele de email direct de pe serverul de email. Acest lucru inseamna ca mesajele raman stocate pe server si pot fi accesate de la orice dispozitiv conectat la internet. Beneficiul principal al utilizarii protocolului IMAP este ca utilizatorul poate accesa aceleasi mesaje de email de pe mai multe dispozitive si ca orice modificari facute pe un dispozitiv vor fi reflectate pe toate celelalte dispozitive. Singurul dezavantaj e ca trebuie acces permanent la internet pentru vizualizarea emailurilor.

Pe de alta parte, POP3 este un protocol de comunicare prin email care permite utilizatorului sa descarce mesajele de email de pe serverul de email si sa le stocheze pe dispozitivul local. Acest lucru inseamna ca mesajele sunt eliminate de pe server dupa descarcare si pot fi accesate doar de pe dispozitivul pe care au fost descarcate. Avantajul principal al utilizarii protocolului POP3 este ca mesajele de email sunt stocate local, ceea ce poate fi util in cazul in care utilizatorul doreste sa acceseze mesajele fara conexiune la internet. Totusi, dezavantajul este ca mesajele nu sunt sincronizate intre dispozitive si orice modificari facute pe un dispozitiv nu vor fi reflectate pe celelalte dispozitive.

Concluzie

In final ramane la atitudinea fiecaruia ce protocol de email va folosi, dar recomandat este folosirea protocolului IMAP. Folosind acel protocol veti putea avea acces dupa orice dispozitiv la email.

Daca aveti nevoie de o firma care sa va ajute cu configurarea emailul puteti apela cu incredere la noi. In plus, daca sunteti in cautarea serviciilor profesionale de la A la Z pentru a va dezvolta afacerea online, firma de web design Bucuresti Prosper Design este partenerul perfect pentru dumneavoastra. Echipa noastra experimentata poate realiza site-uri de prezentare sau magazine online, adaptate nevoilor si cerintelor specifice ale fiecarui client. Fie ca doriti sa va promovati afacerea prin optimizare SEO sau prin campanii de publicitate online prin Google Ads sau Facebook, suntem aici pentru a va oferi solutii eficiente si personalizate.