Cum alegem cele mai bune firme de web hosting?

Buna ziua stimati vizitatori ai site-ului firmei de web design Prosper Design. Astazi vom discuta despre un subiect cu un impact foarte mare asupra performantelor unui site si anume gazduirea web sau cum mai este folosit in general termenul preluat din limba engleza web hosting. Era si normal sa dezbatem acest subiect dupa ce am avut in articolul trecut subiectul „Cum alegem cele mai bune firme de web design?”.

Sa incepem cu o definitie a acestui serviciu pentru a intelege mai bine despre ce este vorba. Gazduirea web reprezinta un serviciu prin intermediul caruia firmele sau persoanele fizice isi pot publica website-ul pe Internet. Furnizorul acestui serviciu ofera clientului un anumit spatiu de stocare (in functie de pachetele de gazduire setate) pe un server care este conectat la Internet si se afla intr-un centru de date. Un centru de date (in cele mai multe cazuri se foloseste termenul din limba engleza data center) este o locatie fizica dedicata gazduirii serverelor (calculatoare specializate) si permite procesarea si transmiterea informatiei in mediul online. Un centru de date contine sisteme de stingere a incendiilor cu gaz, sisteme performante de climatizare, sistem de alimentare cu energie electrica prevazut cu surse UPS (neintreruptibile), generatoare electrice etc.

Acum ca ati reusit sa aveti o notiune de baza, sa incepem sa dezvoltam subiectul si anume „Cum alegem cele mai bune firme de web hosting?”.
In Romania peste 70% din providerii de hosting ofera servicii de o proasta calitate, desigur aceasta problema exista si la nivel mondial. De-a lungul timpului am avut multi clienti care isi doreau realizarea unui site avand cumparate domeniul si gazduirea web sau aveau deja un site existent si doreau sa fie reconstruit pe tehnologiile actuale. Realizam site-ul si cand doream sa il mutam nu era compatibil datorita faptului ca firma prestatoare a serviciilor de hosting folosea tehnologii vechi de 8 -9 ani sau platforme de hosting custom de proasta calitate si pline de erori. De multe ori in urma discutiei cu providerii de hosting acestia isi faceau acele update-uri pentru a suporta noile tehnologi, dar am avut si neplacerea de a da peste firme cu care trebuia sa purtam discutii de lamurire cate o saptamana sau mai mult pentru un update care in maxim cateva ore era gata. Asa e in Romania, toti vor sa faca bani multi fara sa investeasca si din cauza asta trec ani si nu isi fac upgrade-uri la servere si victimele sunt clientii pacaliti.
Sa discutam despre ce ar trebui sa contina un server adecvat pentru a putea sustine un website avand tehnologiile actuale. Conteaza foarte mult pentru optimizarea seo si promovare online, Google va urma sa introduca update-uri noi la algoritmii lor si atunci multe site-uri vor fi penalizate.

Cum alegem cele mai bune firme de web hosting?

Pentru inceput providerul de hosting trebuie sa aiba cPanel. Daca nu are, cautam alt provider care are. Ca sa putem continua trebuie sa intelegeti ce este cPanel. cPanel este prescurtarea de la Control Panel si reprezinta un panou de control ce va permite administrarea domeniului dumneavoastra prin intermediul unei interfate grafice. cPanel este cel mai performant, flexibil si popular Web Hosting Control Panel din lume.

Am avut clienti care aveau gazduite site-urile pe servere fara cPanel si sa vedeti ce distratie era sa muti un site cu panou de administrare care contine in general mii de fisiere. Am realizat site-ul pentru client si cand sa facem mutarea lui am observat pe langa foarte multe erori, plaforma surogat pentru cPanel nu avea sistemul de arhivare a fisierelor. Prin transferul FTP (File Transfer Protocol reprezinta un mod de transfer de fisiere) dura cam o ora, datorita numarului mare de fisiere, siteul avand doar 80 de mb. Asa se intampla la un transfer, chiar cand doriti sa copiati fisiere multe de dimensiuni mici de pe un dvd pe calculator. Cu cPanel urcam arhiva si apoi o dezarhivam, avand in vedere ca arhiva site-ului era de 80 mb in maxim 30 de secunde se realiza tot procesul. Fara cPanel am stat cam o ora sa urcam site-ul, nu mai ziceam ca acea plaforma avea multe lipsuri si erori. Majoritatea nu il folosesc pentru ca vor sa nu cheltuiasca prea mult pe licenta. Concluzia este daca nu are cPanel renuntam la el.

Daca providerul de hosting are cPanel atunci foloseste si PHP, Python CGI, Perl FastCGI, Extensii Front Page, Apache,baze de date MySQL si phpMyAdmin, acestea fiind folosite pentru buna functionare a unui site.
Orice plaforma foloseste PHP si MySQL, de aceea providerul trebuie sa aibe versiuni cat mai actuale. PHP vine de la un acronim recursiv „Php: Hypertext Preprocessor” si reprezinta un limbaj de programare pe care se realizeaza platformele website-urilor.
MySQL reprezinta un sistem de gestiune a bazelor de date. Bazele de date sunt folosite pentru stocarea urmatoarelor elemente ale unui website precum continutul paginilor, optiunile de design, meniurile etc.
Este recomandat ca providerul de hosting sa foloseasca versiunea de MySQL 5.5, iar versiunea de PHP de minim 5.2.
Pe langa acestea, firma de hosting mai are nevoie de securizari prin achizitionarea de licente de la firme de specialitate cum ar fi de exemplu protectie flood, DDoS, SQL Injection etc. Acest subiect legat de securizarea serverelor este foarte vast si o sa il discutam intr-un articol viitor.

Exista multe firme care ofera spatii de gazduire mari la preturi foarte mici. Cand vedeti acest lucru evitati firma respectiva, deoarece o sa aveti doar spatiu pe hard disk si nu o sa aveti parte de securizarea lui. Fara securizare o sa aveti parte de multe probleme cu site-ul dumneavoastra, deoarece o sa aveti sanse mai mari ca site-ul sa fie compromis.

Concluzia alegerii firmei de web hosting

Pentru o functionare adecvata a website-ului dumneavoastra aveti nevoie de o firma care sa va ofere gazduire web de calitate. Firma de web design Prosper Design va ofera servicii profesionale de la A la Z, avand incluse si gazduirea site-ului dumneavoastra pe servere performante si extra securizate pentru a va proteja afacerea.
In functie de necesitatile site-ului pe care il aveti sau o sa il aveti, noi o sa va oferim cea mai buna oferta de pe piata calitate – pret. Va vom analiza afacerea si o sa alegem pachetul optim pentru gazduirea site-ului, fie ca e site de prezentare sau magazin online.