Ce faceti cand site-ul v-a fost compromis si virusat?

Astazi vom discuta despre acele cazuri cand aveti ghinionul si va treziti cu site-ul compromis si infectat cu malware. Inainte sa incepem sa dezvoltam subiectul, trebuie sa va explicam in primul rand ce este un malware. De multe ori el este confundat cu virusii, cand de fapt virusii fac partea din aceasta categorie. De exemplu cand aveti calculatorul infectat cu un trojan folositi termenul de „virusat” in loc de infectat. De aceea am si folosit in titlu termenul de „virusat” desi este incorect folosit, acesta termen fiind mult mai cunoscut fata de categoria din care face parte.
Malware-ul reprezinta un software proiectat intentionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea in el fara consimtamantul proprietarului respectiv. Pentru mai multe detalii si clasificare cititi articolul „Ce este un malware?„.

Din ce cauza sunt compromise website-urile?

Majoritatea site-urile sunt infectate datorita multor factori cum ar fi: hosting de proasta calitate (configurare proasta, cantitate vs calitate etc), website-ul a fost realizat de o firma de web design fara cunostinte de securizare (cum intalnim la peste 90% din agentiile de web design din Romania), lipsa serviciilor de mentenanta (asa se intampla in foarte multe cazuri, deorece fara update-uri la tehnologiile actuale apar vulnerabilitati) etc.
Acum o sa dezvoltam putin despre ce am scris mai sus despre cauze. Partea de gazduire e importanta, deoarece cum majoritatea firmelor de hosting folosesc tehnologii vechi sau ofera spatii mari pe harddisk la costuri mici si tot asa, dar cel mai bine puteti sa cititi articolul despre firmele de hosting „Cum alegem cele mai bune firme de web hosting?” pentru a va face o idee despre problemele ce apar.
Realizarea site-ului adecvata reprezinta un factor important pentru evitarea infectarii cu malware, deoarece daca ati ales o firma de web design care nu are pregatire speciala priviind partea de securizare si va treziti de exemplu sa dati peste niste incompetenti care instaleaza un site de wordpress fara sa schimbe prefixul la tabele cum sunt majoritatea agentiilor web (sunt firme si cu vechime si de peste 8, 9 ani de zile care fac aceste greseli). Nu conteaza pe ce plaforma se face site-ul (wordpress, joomla, opencart, platforma custom etc.) daca nu se respecta anumiti pasi vor aparea probleme in viitor. Acest subiect este foarte vast si o sa il dezvoltam intr-un articol dedicat.
Urmatorul pas il reprezinta serviciul de metenanta a site-ului, care este de mai multe feluri in functie de descrierea in contractul de mentenanta: adaugare de imagini, editare de texte, update-uri site etc. Este foarte imprtant sa aveti cele mai actuale update-uri posibile pentru a evita compromiterea website-ului. Multi cred ca daca au un site nu mai au nevoie de mentenanta, deoarece de ce sa mai plateasca pentru intretinerea acestuia, asta fiind mentalitatea romanului.

Datorita acestor probleme exita probabilitatea sa va treziti cu site-ul compromis. Peste 17% din site-urile din Romania sunt compromise, iar acest numar este intr-o continua crestere.

Ce au de castigat cei care compromit un website?

Sunt multi care se distreaza din aceasta practica, altii isi testeaza abilitatile de hacking, companii care vor sa afecteze afacerile competitiei, strategii de optimizare SEO prin introducerea de link-uri etc.
Da, ati citit bine la partea cu optimizarea SEO, fiind o strategie eficienta care a inceput sa fie populara in Romania. Aceasta strategie e eficienta, datorita existentei unui numar mare de site-uri cu tehnologii vechi si vulnerabile.

Pentru a evita aceste probleme apelati la firma de web design Bucuresti Prosper Design. Primul pas spre dezvoltarea unui nume in mediul online il reprezinta siguranta pe care o oferiti clientilor dumneavoastra. Nu va ignorati afacerea si apelati la serviciile de securizare si devirusare oferite de noi.