Ce este un malware?
Tot auzim de acest termen „malware” si nu stim la ce se refera. Majoritatea dintre noi chiar au avut ghinionul sa dea peste website-uri infectate cu malware si in felul asta sa isi infecteze sistemul de operare (windows, android etc). De multe ori denumirea este confundata cu cea de virus, virusii facand parte din aceasta mare categorie numita malware. Ca sa va scapam de confuzie o sa va explicam ce este un malware.
Definitia malware-ului
Malware-ul cuvant derivat din sintagma malicious software, „software rauvoitor” se refera la un tip de software proiectat pentru a se infiltra sau pentru a deteriora sistemului informatic fara ca proprietarul sa stie acest lucru.
Acest termen este folosit generalizat de catre specialistii in informatica pentru a denumi orice forma daunatoare, intruziune sau programe care pot duce la enervarea utilizatorului care foloseste sistemul informatic.
Tipurile de malware
In functie de actiunile pentru care au fost concepute, aplicatiile malware se clasifica in mai multe tipuri: virusi, viermi informatici (worms), cai troieni (trojans), keyloggers, spyware, adware, backdoors, exploits, rootkit, dialers, URL injectors.
Virus – reprezinta un program care se poate multiplica singur si poate infecta un sistem de operare (windows, android etc).
Vierme informatic (worm) – reprezinta un program daunator care se multiplica si isi transmite copiile altor sisteme de operare prin intermediul retelei.
Cal troian (trojan) – reprezinta un program de tip malware distructiv care pretinde ca este o aplicatie utila, dar dupa ce este instalat afecteaza sistemul de operare (windows, android etc) sau poate fura date.
Keylogger – reprezinta un program care inregistreaza apasarea tastelor sau face print screen la anumite intervale de timp a continutului activ de pe display. Cu ajutorul acestui program se poate extrage date (parole, date financiare etc) de pe calculatorul tintei.
Spyware – reprezinta un program malware care spioneaza activitatile utilizatorului prin intermediul sistemului de operare.
Adware – reprezinta un program care afiseaza sau downloadeaza automat reclame pe un sistem de operare la rularea acestuia, reclamele fiind de tipul bannere sau pop-up.
Backdoor – reprezinta un program care a fost construit dupa principiul viermelui informatic sau calului troian, dar care ofera in plus o cale de acces in cadrul unui sistem de operare sau serviciu online.
Exploit – reprezinta un program care profita de o defectiune sau vulnerabilitate de securitate specifica in sistemul de operare.
Rootkit – reprezinta un program care o fost realizat cu scopul de prelua controlul sistemului de operare si de a ascunde utilizatorului ca sistemul sau a fost compromis. Programele de tipul rootkit sunt greu de detectat si de sters datorita faptului ca isi mascheaza foarte bine prezenta si sunt greu de detectat de antivirus.
Dialer – reprezinta un program care se foloseste de modemul calculatorului pentru a suna catre numere cu suprataxa.
URL injector – reprezinta un program care „injectează” un alt URL fata de cel introdus de utilizator cand acesta incearca sa acceseze un website.
Concluzia despre malware
Daca siteul dumneavoastra a fost infectat cu un malware sau doriti sa evitati infectarea si compromiterea siteului de catre un malware nu ezitati sa apelati la serviciile noastre de devirusare site si securizare site.